Nu mai compara mere cu pere cand vine vorba de fonduri de investitii!
14/06/2019
Nu mai compara mere cu pere! Multi investitori in fonduri de investitii fac marea greseala de a compara mere cu pere cand vine vorba in a compara performantele trecute ale unui fond de investitii cu dobanzile la un depozitul bancar. Acest lucru este gresit si nu te ajuta pe tine ca investitor din varii motive. Iti oferim o parte din aceste motive mai jos:
- Randamentele trecute ale unui fond de investitii nu sunt o garantie a performantelor viitoare. Acest lucru are doua sensuri: te poti uita la un randament mult prea mare, comparativ cu potentialul mediu anual al fondului respectiv; te poti uita la un randament mult prea mic sau negativ, comparativ cu potentialul mediu anual al fondului respectiv.
- Un fond are propria lui strategie de investitii si implicit pretul unei unitati de fond (pe baza caruia se calculeaza performanta) comporta o anumita volatilitate, mai mare sau mai mica (adica nu creste constant cu un anumit procent de la o zi la alta). Astfel, poate avea perioade bune sau perioade mai putin bune din perspectiva randamentul oferit. Performantele unui fond de investitii trebuie analizate pe termen lung si trebuie sa ai rabdare ca investitor intr-un fond, cu cat riscul fondului este mai ridicat (fiecare fond are in prospect chiar o durata minima recomandata). Ca idee, volatilitatea este un indicator de risc al fondului de investitii respectiv. Pe baza volatilitatii, fondurile de investitii sunt catalogate cu un indicator de risc intre 1, cel mai putin riscant si 7, cel mai riscant. Acesta il gasesti in documentul denumit “Informatii cheie destinate investitorilor” sau DICI. Majoritatea administratorilor de fonduri ofera spre vanzare mai multe fonduri de investitii, cu indicator de risc diferit. Asadar, poti alege in functie de riscul pe care doresti sa ti-l asumi! Daca esti investor nou, poti incepe cu sume mici.
- Fondurile de investitii investesc in functie de strategia lor (citeste prospectul sau documentul DICI – varianta prescurtata a prospectului) nu doar in depozite bancare. Chiar si cele mai putin riscante au in acest moment investiii in obligatiuni. Mai mult, fondurile de investitii investesc diversificat. Adica, nu isi plaseaza banii intr-un singur depozit bancar si intr-o singura obligatiune, ci au plasamente in zeci de instrumente financiare.
- Un fond de investitii nu iti ofera o dobanda fixa, ci un castig de capital prin aprecierea pretului (ii spunem VUAN) unei unitati de fond (partea din fond care s-a creat datorita participarii tale cu sume de bani in fond).
- Daca ai vazut un randament negativ pe ultimul an al unui fond, nu te descuraja. Acest lucru nu inseamna ca fondul respectiv este unul prost si depozitul bancar este mai bun. Compara-l cu alte fonduri din categorie / cu aceeasi strategie de investitii (poti face asta aici http://www.smartfin.ro/fonduri ) si analizeaza lucrurile pe termen mai lung – cu cat riscul este mai mare cu atat trebuie sa ai rabdare mai multa!
Ca exemplu, poti constata cateodata cand te uiti la un fond de actiuni ca randamentul pe ultima perioada este negativ..si totusi, daca ne uitam pe ultimii 5 sau 10 ani, fondurile de actiuni au inregistrat cele mai bune aprecieri ale valorii unei unitati de fond comparativ cu alte fonduri. Totusi, alege fonduri potrivite riscului pe care doresti sa ti-l asumi.
I-ati inima in dinti si ai grija de economiile tale. Studiaza putin variantele pe care le ai pentru ati investi banii. Noi te ajutam sa alegi fonduri de investitii pe site www.smartfin.ro. Poti selecta fonduri de investitii in functie de riscul pe care doresti sa ti-l asumi sau alte dorinte utilizand acest link: http://www.smartfin.ro/fonduri . Daca inca nu stii cum functioneaza un fond foloseste resursele pune la dispozitie aici – http://www.smartfin.ro/faq .