Ce este un fond de obligatiuni?
26/02/2020
Pasul I: Ce este un fond de obligatiuni?
Fondurile de investitii sunt de multe feluri. Chiar daca toate te ajuta sa castigi bani, este bine sa stii cateva lucruri despre modul de functionare al fiecarei categorii importante. Acest material iti explica tot ce trebuie sa stiii despre fondurile de obligatiuni. La fel ca oricare alt fond de investitii, un fond de obligatiuni strange bani de la mai multe persoane si ii plaseaza in diverse instrumente financiare relative simple, dar cu posibilitatea unor castiguri mai mari pentru investitorii sai. Instrumentele financiare in care un fond de obligatiuni isi plaseaza banii se numesc instrumente financiare cu venit fix, acestea fiind de fapt plasamente care platesc dobanzi fondului (le vei vedea enumerate mai jos).
Prin urmare, un fond de obligatiuni investeste minim 80% din activele sale (adica economiile investitorilor in fond) in:
- titluri de stat (adica emisiuni de obligatiuni ale statului roman pentru care acesta plateste fondului dobanzi sau cupoane),
- obligatiuni municipale (aduca obligatiuni emise de primarii pentru care acestea platesc fondului dobanzi sau cupoane),
- obligatiuni corporative (emise de companii pentru care platesc fondului dobanzi sau cupoane),
- depozite bancare
- alte fonduri de investitii care investesc la randul lor in cele enumerate pana acum.
Ce este o obligatiune? In vederea finantarii activitatii, o companie, un stat sau o primarie poate apela la mai multe surse de finantare. Una din aceste surse de finantare este emisiunea de obligatiuni. Cei care cumpara obligatiuni devin creditorii companiei, statului sau primariei respective. Pentru sumele atrase de la detinatorii de obligatiuni, compania, statul sau primaria vor plati periodic (de obicei anual sau semestrial) o dobanda fixa. In literatura de specialitate acesteia i se mai spune si cupon. La maturitatea obligatiunii (care poate fi peste 1 an sau peste mai multi ani), compania, statul sau primaria respectiva vor plati inapoi creditorilor, suma imprumutata. Randamentele aduse de obligatiuni sunt mai mari decat cele ale depozitelor bancare. De ce? Includ o componenta de risc de maturitate, dar si o componenta de risc de credit. Emisiunile de obligatiuni sunt comune la nivel global si reprezinta o sursa importanta de finantare pentru companii, state sau primarii.
O persoana obisnuita are acces mai greu sau deloc la cele prezentate mai sus. Insa un fond de obligatiuni ofera oricui posibilitatea sa investeasca, indirect, in asemenea instrumente, cu potential de a castiga mai multi bani pe termen lung. Aceste fonduri sunt foarte populare! La finalul lunii ianuarie 2020, de exemplu, 71% din totalul activele fondurilor de investitii din Romania in valoare de 25,44 mld RON erau reprezentate de fonduri de obligatiuni. Raportat la activele administrate, acestea investeau in medie in: 16,9% in depozite bancare, 53,0% in titluri de stat, 32,2% in obligatiuni (municipale, corporative); 3,7% in alte fonduri de investitii; -5,8% in alte active (instrumente financiare derivate, etc.).
Pentru mai multe detalii tehnice legate de cum functioneaza in general un fond de investitii foloseste pagina SmartFin de resurse educative àhttp://www.smartfin.ro/faq. Vei afla de aici cum sunt organizate, cine le administreaza, cine le verifica, cum poti sa investesti, la ce riscuri te expui si ce garantii ai cand investesti in fonduri de investitii.