La ce randamente te poti astepta si cum este evaluat un fond de obligatiuni?
26/02/2020
Pasul IV: La ce randamente te poti astepta si cum este evaluat un fond de obligatiuni?
Am prezentat mai sus cateva cifre despre castigurile obtinute de fondurile de obligatiuni in ultimele 12 luni. In conditii normale un fond de obligatiuni aduce un castig mediu anual mai bun decat dobanda depozitelor bancare. Sigur ca, in anumite perioade lucrurile pot fi diferite, si unele fonduri pot inregistra chiar mici scaderi. Te-ai intrebat, cum este posibil ca un fond de obligatiuni sa inregistreze scaderi? Obligatiunile se vand si se cumpara ca orice marfa. Prin urmare si pretul la care se pot cumpara sau vinde inregistreaza fluctuatii. Iti oferim mai multe explicatii in acest material.
1. Trebuie sa stii ca orice obligatiune din portofoliul fondului are un pret care poate fi: egal cu valoarea nominala (sau principalul / valoarea care va fi rambursata la scadenta de emitent, pe langa cupoanele periodice); mai mic sau mai mare comparativ cu valoarea nominala. Pentru a intelege mai bine acest aspect, gandeste-te la orice alt instrument financiar tranzactionat si care are un pret de piata. Pretul de piata depinde de mai multi factori (macroeconomici sau care tin de evolutia situatiei economice a emitentului).
Pretul de piata al unei obligatiuni in orice moment este egal cu valoarea tuturor fluxurilor de numerar ce urmeaza a fi primite de detinatorul obligatiunii (toate cupoanele pana la maturitate, plus principal / valoare nominala ce va fi primita de detinator la maturitatea obligatiunii) aduse fiecare la prezent cu rata de dobanda (aceasta spunem ca este randamentul pana la maturitate al obligatiunii) corespunzatoare maturitatii in momentul vanzarii / achizitiei / evaluarii in portofoliu a obligatiunii si tinand cont de unitatea de timp -> daca principalul urmeaza a fi primit peste fix doi ani, atunci il vom imparti la (1+randament)^2.
Pretul de piata de mai sus se numeste pret dirty si include dobanda acumulata (dobanda acumulata corespunzatoare cuponului pana la data evaluarii). Fara dobanda acumulata, avem pretul clean – acesta este de fapt pretul pe care il vei vedea cotat! Mai jos vom face referire la pretul clean, intrucat acesta este cel afectat de factori de piata!
2. Cand cumperi la o emisiune noua o obligatiune la valoare nominala si un anumit cupon, randamentul obligatiunii respective este exact cuponul obligatiunii – daca vei decide sa nu vinzi pana la maturitate, atunci acela va fi randamentul efectiv pana la maturitate – sa numim randamentul acesta randament initial;
Exista si situatii in care poti cumpara o obligatiune nou emisa cu discount (adica la mai putin din valoarea nominala, deci cu un randament mai mare decat cuponul) sau cu prima (adica la mai mult decat valoarea nominala, deci cu un randament mai mic decat cuponul) – dar sa nu insistam pe acest subiect pentru a nu complica analiza.
3. Pe parcurs, in functie de evolutia ulterioara a ratelor de dobanda (randament nou), pretul obligatiunii poate fi sub valoarea nominala sau peste si reflecta cat ar plati pe acea obligatiune un investitor avand in vedere conditiile de piata din acel moment (am explicat mai sus modul de calcul al pretului). Hai sa analizam prin exemple:
– Exemplul 1: daca randamentul nou pentru maturitatea obligatiunii este acum 3,5%, de ce ar vrea cineva sa cumpere de la tine cu 3% obligatiunea respectiva, atat cat a fost initial cuponul pentru tine (randamentul initial)? à asadar, daca vei decide sa vinzi obligatiunea respectiva, va trebui sa vinzi la mai putin decat pretul la care ai cumparat sau la pretul pietei din acel moment;
– Exemplul 2: daca randamentul nou pentru maturitatea obligatiunii este acum 2,5%, ai face un act de caritate daca ai vinde cuiva obligatiunile tale la un randament de 3% (randamentinitial), in schimb vei alege sa vinzi la mai mult decat pretul la care ai cumparat sau la pretul pietei din acel moment.
In concluzie:
- – Cand randamentele obligatiunilor cresc, valoarea de piata a obligatiunilor din portofoliul unui fond scade, si invers!
– Asa cum am spus pretul unei obligatiuni (pretul dirty) are doua componente: adica dobanda acumulata corespunzatoare cuponului pana la data evaluarii si pretul clean, care inregistreaza volatilitate in functie de evolutia ulterioara a ratelor de dobanda.
Vrei sa afli ce randamente ofera titlurile de stat si sa urmaresti periodic evolutia acestora? Intra pe site-ul BNR si vei descoperi acest lucru: https://bnro.ro/Operatiuni-cu-titluri-de-stat-5593.aspx . Vei vedea ce emisiuni au fost pe piata primara, dar si ce emisiuni in circulatie exista. In tabelul rate de referinta (fixing) vei vedea curba de randamente pe maturitati pentru titlurile de stat romanesti denominate (BID – cumparare; ASK – vanzare). Am selectat pentru tine mai jos, cotatii pentru finalul anului 2018 si 2019 (MID – media dintre BID si ASK).
Titluri de stat vei gasi si pe bursa (bvb.ro, insa, datorita lichiditatii slabe, pentru o parte din emisiuni nu as considera cotatiile de acolo representative).
Informatii despre emisiuni de titluri de stat Tezaur destinate populatiei vei gasi aici: http://www.datoriepublica.mfinante.gov.ro/trezor/pagina.html?method=view&c=trezortezaur&locale=ro.